Het reviseren van uw instrument

Bent u erg gehecht aan uw instrument, maar functioneert het niet meer zoals het gedaan heeft? Blijken er teveel haperingen of defecten te zijn of komt u dingen tegen die niet meer werken? Er komt een moment waarop een instrument teveel mankementen krijgt door leeftijd en gebruik om er nog op te kunnen spelen. Maar dat wil niet zeggen dat het instrument afgeschreven is! De Toonzetter heeft de enige vakopleiding tot pianostemmer/technicus in Nederland gevolgd en beschikt over kennis, materialen, werkplaats en gereedschap om revisiewerkzaamheden professioneel uit te voeren. Van het weer gangbaar maken van een asje, het opknappen van een vastlopend klavier, het vervangen van gebroken snaren, tot het geheel reviseren van een instrument.

Bijna alles behoort tot de mogelijkheden: het vervangen van stemblok en snaren, het herstellen of vervangen van gescheurde zangbodems, het vernieuwen van (onder)hamers, hamerkoppen, dempers, toetsbeleg, mechaniekdelen met versleten vilt of leer, veertjes, asjes et cetera. Uw instrument maken wij weer als nieuw. Of zelfs beter dan nieuw. Want de techniek staat niet stil. Instrumenten kunnen worden gemoderniseerd, door het toepassen van nieuwe kennis van materialen.

Neem het gewicht van de hamerkop, dat origineel vaak onregelmatig is en een verkeerd uitgangspunt is voor het verder opbouwen van klavier en mechaniek (bijvoorbeeld te veel lood in de toetsen). Of niet past bij de geometrische verhoudingen van het mechaniek, waardoor een regelmatige speelaard per definitie niet mogelijk is. Het analyseren van de speelaard laat ons zien waar de verbeteringen daarin liggen. Met een juist hamerkopgewicht en kloppende overbrengingsverhoudingen speelt als nooit te voren, wat de muzikale mogelijkheden van de pianist alleen maar vergroot.


Contactgegevens

Jonathan Nap
  Jonathan Nap
Pianotechnicus
Adres: Emmalaan 23, 3247AE
Dirksland
E-Mail: jnap@detoonzetter.com Mob: 06 5375 1528